tisdag 31 juli 2012

Trädgårdsfantaster del 3 av 4

 Nu ska vi titta in i en trädgård som faller mig i smaken. Vi ska hem till Irené.  Den här trädgården finns vid en gammal skola där historien säkert har massor av saker att berätta. Känslan av en skolgård får man då rakt inte, utan mer ett spännande äventyr bland perenner, buskar, träd och vackra färger. Här möts man av små konstverk som berättar mycket om vem som bor här. Det är min känsla, en skön trädgård där man kan sitta och njuta med ett korsord en god dryck och dofterna. Det påminde hennes make mig om när jag var där sist. Han är för övrigt den som står för grönsakerna och det ätliga i trädgården.
 Trädliljor som strax ska slå ut. De är nästa två meter höga. Fantastiska tycker jag och kommer absolut att finnas i min trädgård så småningom.
 Frodiga och väldoftande luktärter, en riktig klassiker som passar väldigt bra in här.
Ett av konstverken som Irené gjort. Här kan du se mera av deras fina trädgård med bl.a. bilder från växthuset.
I morgon kommer jag att visa de två sista trädgårdarna i samma inlägg. Jag vill passa på att tacka för alla fina kommentarer som peppat mig. Det händer ju att man tappar själkänslan och modet lite då och då. Men som sagt.. Tack så väldans mycket nu känns det genast mycket bättre. 




måndag 30 juli 2012

Trädgårdsfantaster del 2.

 Kaktusmannen, kallar jag honom och det finns en fru också som har trädgården som intresse. Vid första anblicken så här från den lilla grusvägen så ser det ut som vilket litet torp som helst tycker jag. Men när man kliver längre in i trädgården så möts man av hundratals succulenter
lite här och var. Jag tappar hakan lite!
 
 Här planterade i bergsskrevor och tydligen så övervintrade de där utan problem.


Blommande i starka klara färger och här nedan
många rara i det lilla växthuset.


De upphöjda rabatterna ger mer värme och stenarna alstrar ju också värme.
De stora trädet i mitten är ett Mullbärsträd.


 

 Små goda bär som påminner lite om björnbär fast sötare och mindre.

 Högt där uppe i en av Askarna fanns en lövsal. Just det, inte en trädkoja utan en lövsal. Där brukar paret sitta i skuggan och de lär  vara mindre med mygg där uppe också....
På den lilla verandan serverades det hallon,
melon och vaniljglass.
Ett glas saft eller vatten till, det var precis vad jag behövde.

Jag lämnar det lilla torpet med den krattade grusgången och de stickiga växterna. Den vackra grinden är en av favoriterna i den här trädgården. Den tar jag med mig hem till mappen för torpkänsla.

söndag 29 juli 2012

Trädgårdsfantaster del 1.

 I dag har jag varit i fem trädgårdar hos fem helt olika sorters människor med fem olika trädgårdar. Roligt att se hur personligheterna träder fram i designen. Jag är rätt så om skakad av alla intryck och funderingar man får då. När man ser den här bilden ovan så ger dig mig ett intryck av harmoni och lugn. Det är väl kanske det jag behöver just nu. 

Den här trädgården, låt oss kalla den för Yvonnes trädgård var verkligen speciell. Den hade massor av träd och rabatter i olika färgskalor. Det vackra växthuset bjöd på persikor och druvor fikon och citroner. Jag blev så imponerad och avundsjuk.





Rolig fågelstuga omgiven av säregen tall. Hon älskar stammar och har massor med stammar överallt.  Om jag för ett ögonblick trodde att jag skulle bli lugnare av att titta på andras trädgårdar så trodde jag fel. Nu känns det värre än någonsin och jag får lov att acceptera att jag är nybörjare och novis på många vis.

Min trädgård resulterade inte i suckar och lovord som de andras. Den kändes liksom lite enkel och billig. Jag slänger mig inte med latinska namn eller odlar det svåraste som finns. Jag kan inte imponera med rara växter eller träd. Hos mig växer inga valnöts träd eller mullbär, inga Magnolier heller.
Jag har en helt vanlig folkträdgård om det nu finns något som heter så. Nu råkar jag ju tycka om den men visst ... jag erkänner.. jag har mycket, mycket kvar att lära och göra.
I morgon ska jag visa en av de andra trädgårdarna.
Man kan verkligen säga att den sticker ut.
Ni ska då få se hur det var hos Kaktusmannen.

lördag 28 juli 2012

Förstelnad, paralyserad och trött.


Nu är det Bloggtorka här och jag är förstelnad och paralyserad av nervositet. Två veckor kvar till visningen och jag tycker att inget är bra nog. Stjärnflockan blommar och höstanemonen har slagit ut. Det är några av de vackra just nu men den fula stora sprängstenen ligger kvar,
soffan är inte färdigsnickrad och
mandelpotatisen har fått brunröta.
Det känns glest och trist i rabatterna och jag hoppas verkligen att alla sommardahlior ska blomma om 14 dagar. Slingerväxterna ser ynkliga ut och bouganvillan har blommat över... Suck!


Nej,  jag får nog sitta och vila lite under parasollet från 60-talet. I morgon ska vi gå på förhandsvisningar i byn och kanske det känns bättre då.



fredag 27 juli 2012

Ljuvliga krassen!

 En av mina favoriter, krassen. Just den här buskkrassen Alaska med brokiga blad är såå fin och färgen på blommorna är verkligen härlig. Har haft krasse i alla år jag kan minnas, även som barn så odlade jag krasse. Lättodlad och kul!
Kan liksom inte låta bli att köpa några påsar varje år. Man kan ju använda blommorna i sallader och fröna som kapris.
De varierar från ljust orange, nästan åt det laxrosa till
mörkare nyanser. Jag har en gul klättervariant eller det heter ju slinger.. som är väldigt frodig också.
Blir inte trött på dem alls utan tvärtom.. vill bara ha mer. Nu har det äntligen blivit lite varmt här på dagarna men nätterna är kalla och olustiga.  Värmen gör ändå att det tar hus i helsike på växterna. Det växer så det knakar och det kommer snart att bli fullt med blommor lite här och var. Ångrar alltid att jag inte satte fler krassefrön. De kan man i alla fall lita på. De andra klätterväxterna är jag så besviken på, Spanska flaggan, Kejsarvindan och svartöga de vill absolut inte växa eller blomma så som jag tänkt.
Nej Tacka vet jag Krasse!
Det gillar jag.
Gillar ni krasse?
 





onsdag 25 juli 2012

Den gick av!

Minns ni att jag berättade om klätterliljan som jag köpte på mässa? Den som jag var så besviken på som såg så fjuttig ut. Här kan ni se hur den såg ut. Nu när den precis börjat blomma så gick den av. Typiskt! Jag satte in den i vas och visst...den är fin på nära håll. Hade det varit massor med sådana blommor så skulle det säkerligen blivit väldigt vackert.


tisdag 24 juli 2012

Lite lavendel och utsvävningar i det blå.

 Mina lavendelplantor blommar nu och jag tog in några och hängde på tork tillsammans med pionen. Det doftar så ljuvligt och färgen är,  ja den är just lavendelblå.
Mycket som försvunnit ur min täppa bl.a. stockrosorna de vill inte alls och flera av rosorna har dött.
Lite trist men de trivs väl inte helt enkelt. Jag får satsa på annat.
På tal om att satsa på annat....

 
Mina tankar om att sätta fart med att designa  trädgårdar  och annat trädgårdsfix snurrar i huvet. Jag har ordnat lite visitkort som jag tänkte dela ut på Öppen Trädgård, alltid en början. Nu ska jag försöka sätta ihop några "paket" och en prislista. Sedan gäller det väl att marknadsföra sig så mycket det går. Jag känner mig lite grön men vi får se om jag får några anbud.
Jag är kanske helt ute och svävar i det blå...  


måndag 23 juli 2012

Make love not war..

Jag fick dåligt samvete när jag förstog att jag faktiskt öppet startat ett krig, jag vill absolut inte ha krig alls för jag är en snäll och mycket fredlig person. Nu tror ni kanske att jag tar till alla mordiska knep som finns och alla gifter för att bli av med de små krypen. Men det gör jag inte alls. Nejdå, jag slänger bara iväg snäckorna lite längre bort och hoppas att de ska hitta något gott att äta där. Jag skakar bort tvetjärtarna ur dynorna och sopar till dem lite bara..varsamt. Sen säger jag till på skarpen..
Ge f-n i mina blommor. Klart man kan bli lite arg ibland när de förstör. Det blir jag på alla som förstör.

Jag har, tro det eller ej..en trädgård för oss och djuren, då är även alla småkryp inräknade så klart. Vi har gott om plats. Vi matar fåglar och ekorrar om vintern, låter de få boa i våra träd och hembyggda holkar. Rådjuren brukar stå och mumsa vid havreautomaten men tulpanerna låter de bli.
Vi låter myrorna traska runt här och ha det gott.
Vi har flera komposter där nedbrytningensprocessen är i full gång.
Här odlar vi giftfritt och ekologiskt.

I vår trädgård planteras det blommor som ska locka till sig humlor och bin. Klart att de ska få sitt. Jag låter tom. getingarna bygga sina vackra bon fast maken suckar lite...

Jag låter smultronplantan växa i rabatten
även om det ser lite malplacerat ut.

Välkomna, alla fjärilar och svärmare här finns det nektar..
Ta så mycket ni vill.

Så summa-summarum..
så avslutar jag kriget, för jag tror nog vi ska komma överrens.

Make love not War.
Växande fred", designat av Åsa Herrgård, på Mikael och Marita Larssons gård.
 Foto: Ulf ”Fabbe” Fabiansson.
Ha en härlig Måndag!
 


söndag 22 juli 2012

Objudna middagsgäster!

 Dom finns överallt och ingenstans. Sniglar, vinbärssnäckor, tvetjärtar och andra randiga småsnäckor och de bara mumsar i sig utan att fråga. Så trist... att ha stora hål i bladen på blommorna eller pinnen kvar av tagetesen. Nej nu får det bli andra bullar. Här kommer man inte objuden hur som helst och bara tar för sig Nix! Akta er för böveln för nu är det Krig!
Snigelkrig och tvetjärtarnas undergång...

 Här suger han/hon i sig en slemmig men mättande mask eller? Tänk om det är ett äggläggningsrör jag ser.. ÅÅÅÅHHHHH! Äckligt!
På väg mot stubben för att smaska i sig en kvällsbuffeé. Trodde hon ja.. Ha,Ha! där for den som en kattapult iväg mot storskogen.

Hur har ni det med de slemmiga inkräktarna?
Är det Krig eller kärlek som gäller?


Fixa egna näckrosor..


Man tager vad man haver.. Ett Bergeniablad och så några krysentemumblommor och vips så blev det lite
näckrosstämning i karet.
Skön Lördag!