torsdag 30 augusti 2012

En fin etikett!

Jag.. ja eller vi, brukar koka lite äppelmos varje år.  Då sitter vi brukligt  i skuggan och skalar dem innan de sedan får puttra i grytan med socker och tillsats av askorbinsyra. I år så blev det lite tyvärr dåligt med äpplen på våra träd. Denna fina etikett fotade jag av i tidningen Lantliv. Älskar det enkla och vackra.
 Kan det bli tydligare?


onsdag 29 augusti 2012

Sista delen från Botan!

 
 
 
Den här delen ser ju kanske bäst ut uppifrån ett flygplan. Han som designat den här är Carl Hårleman. Jag har ju nu läst på lite om den här trädgården och det är ganska så intressant att få reda på hur det begav sig en gång i tiden.
Lite historia är ju aldrig fel. 
Jag kan ju bli imponerad av klippningen och så, men nja inte riktigt min stil. Eller jag kanske ska säga så här, jag förstår den inte riktigt. Fast visst är det pampigt och pompöst.
Det ska det ju vara i en barock trädgård så klart.
Det rosa-oranga huset är som ni säkert förstått, Uppsala slott. 
 
 Sedan var det ju alla träd som jag faktiskt inte orkade gå igenom denna gång, så bilden med Uppsala domkyrkas två torn får locka till ett nytt besök.

 
Utanför orangeriet fanns dessa enorma tunnor med rara träd och buskar.
 På innergården så fanns det ännu fler av växter som sen
flyttas in på vintern så klart.
Sådär ja.. Då ska ni slippa fler inlägg från Uppsala botaniska trädgård för den här gången. Jag hade en väldigt trevlig stund där och kommer att åka dit igen fast en annan årstid. Hoppas ni fått lite inspiration eller lust att besöka en trädgård nära er.
Ha det bra! 





tisdag 28 augusti 2012

Botaniska trädgården del 3. Lyrisk!

 
 
 
 Jag fortsätter med risk för att bli tjatig, men här i den delen av trädgården där små miljöer fanns, där vaknade verkligen fantasin. Titta så fint med runda former som möter fyrkantiga kantiga urnor. Det mjuka mot det hårda ja det är så
genomtänkt och smakfullt. 
Jag vet inte hur många gånger jag försökt övertyga maken om att få en sådan här pergola.
Nu ska det tydligen bli en nästa år..
Ha Ha!
När vi kom fram till den porlande lilla bäcken så suckade vi båda av förtjusning. Ja det blir mycket att göra i framtiden. Stenar och grönska är så vackert vid rinnande vatten. En liten egen skogsbäck!
Här rinner den ut i dammen omkantad med liljor och flata stenar. Åhh så fint. Vilken harmoni! 
 Sedan hände det! Jag blev förälskad. Jag är dödskär i Benved. Det fanns många sorter och jag gillade alla. Maken påstog att bönderna ogillar att man har benved för de ska tydligen vara mellanvärd för någon sjukdom som angriper grödorna. 
 
 Avslutar rundan idag i den lilla Asiatiska delen. Ja ni vet ju att jag tycker om det. Där fanns den lilla pagodan, så klart. Gruset, tramstenar, bambu ja allt  möjligt som skapar den rätta känslan.

 
 Där fanns vackra blad och ljuvliga blommor.
Den här vaxklockan  (Kirengeshoma palmata)  föll jag för direkt.
 
 
 Dessa blad lös också starkt i mina ögon.
 
 Härlig tisdag till alla mina trädgårdsvänner.




måndag 27 augusti 2012

Botaniska trädgården i Uppsala del 2

 

 Köksträdgårdsdelen!

Det var en fröjd för både öga och själ att strosa runt där och se på alla sorters grönsaker man kan odla. Det kallar jag för inspiration. Inte bara det, utan man lär sig också en massa.  
 Kronärtskocka (Cynara cardunculus, Scolymus-gruppen). Det vore ju spännande att ha men svårodlat har jag hört.


Sallad i mängder och olika färger. Snyggt!
Kål i mängder och olika färger Gott, nyttigt och sjättenyggt!
 
 Jag älskar den här färgen lite grågrönt, passar så bra till det mesta. Nästa år ska det bli vitkål hos mig. Det blir jag och kålfjärlilen som får brottas lite. Ska nog gå bra.Tänk dessa tillsammans med tagetes eller krasse. Ja eller ringblommor.
Åhh så mysigt!
Här ligger man i lä kan jag lugnt påstå. Det här lilla växthuset stog där bland odlingsbäddarna men det var låst. En bild genom rutan fick det bli ändå. Ha en bra dag!



söndag 26 augusti 2012

Botaniska trädgården i Uppsala, del 1.


 Nu har jag äntligen kommit mig för att besöka Uppsala botaniska trädgård. Jag är överväldigad och matt av alla intryck. Jag börjar med att visa hur det blev, ni kanska minns att jag berättade tidigare om det systemiska kvarteret i ett tidigare inlägg. Här kan ni se vad jag skrev då.
 Det kändes liksom magiskt att vandra runt i gångarna och se på planteringarna och släktskapen. Nu kanske inte det är i sin fulla prakt ännu, det är ju just invigt,
men man kan ändå ana hur allt ska bli.
 Jag kände mig som en liten barnunge som skulle få sitt lördagsgodis, jag ville vara överallt på samma gång, ivrig och nyfiken som bara den.

 
 
 
 
Vi hade tänk ta en titt i växthuset där den gigantiska näckrosen finns, men de stängde redan kl.15.00 så det får bli nästa gång. Vi fortsatte istället till själva trädgården och det får jag återkomma med i morgon. En kopp kaffe med päronpaj fick bli eftermiddagsfikat idag. Som vanligt så delar vi maken och jag. Ja, ja.. lite snålt men så får det bli föresten så räcker det gott och väl. Varsin kopp kaffe tog vi i alla fall.

 


lördag 25 augusti 2012

Pynta med ek och rosor.

 Nu har jag börjat elda inne, ja jag vet...augusti och då kan det ju fortfarande vara hett och sköna dagar/kvällar.  Inte i år, det är så konstigt allting.
En morgonbrasa eller en kvällsbrasa är bara mysigt.
 Jag var på partaj igår och värdinnan Victoria hade pyntat så fint med Ek inne och på bordet stog det rosa små buketter av rosor.
 Gissa om jag gillade den kombon? Vilka rosor det var kan ni se om ni tittar in hos Victoria. På min promenad idag så tog jag några kvistar  och satte i kruset vid spisen. Några rosa rosor har jag tyvärr inte ännu. Vill ha en klätterros i ljust rosa men har inte hittat någon bra ännu. Hennes ser fin ut men hon vet
tyvärr inte vad den heter.
 
Jag plockade in några äpplen från vårt relativt nya träd. Röd Sävstaholm. Tänkte försöka mig på en liten äppelkaka till efterrätt.
 
Nu känns det som om hösten kommit på allvar och jag brukar älska den, men i år känner jag mig snuvad på Sommaren. Jag ska ändå försöka njuta av varenda sekund, för det är ju så otroligt
vackert där ute .
Ljungen som blommar på berghällarna tillsammans med den vita renlaven är underbart. Fibblor och blåklockor och några omblommande lupiner i diket. Mogna björnbär och lingontuvor. Bara att insupa allt det fina. Jag brukar påminna mig själv med att säga,
Förbanna inte mörkret, tänd ett ljus!




torsdag 23 augusti 2012

Lite mammut och turban!

 Jag petade ner två plantor i vår öppna kompost, en med mammutpumpa och en med turbanpumpa. Nu har ju värmen inte varit så som sig bör för pumpor, men nu blommar de i alla fall. Mammutpumpan klättrar högt upp i en en. Jag gillar i alla fall bladen och de gula blommorna. Blir det några pumpor så är det jättekul men inte så livsnödvändigt. Jag kan alltid köpa några till halloween. Det brukar bli så.
Så här ser mammutpumpan ut om det nu skulle bli någon,
bilden från Impecta där jag köpt fröna.
Hur går det för er med pumpor och annat värmekrävande.
Har ni lyckats i år?

onsdag 22 augusti 2012

Så bra !

Om det är något program om trädgård som jag gillar så är det just det här. Jag blir såååå harmonisk och lugn när jag tittar. Jag gillar filmningen/ fotot och musiken. På något vis så visar de att det tar tid med trädgård, att man ska njuta av sin trädgård, ta en kopp kaffe eller te ibland, fundera och planera. Att det går att göra underverk om man bara vill. En skön blandning av lite av varje. Rom byggdes ju inte på en dag. Humorn blandat med fakta och expertis är bara så bra.  Jag gillar!


tisdag 21 augusti 2012

Sugen på mer..


Satt och bläddrade i tidningen "Fixa höst" ( underbar tidning)
och där mitt bland annonserna så fick jag syn på den...trädgårdsdesign primo. Åhh.. jag skulle så gärna vilja fortsätta men är velig som en "jagvetintevad". Ska jag plugga lite mer bara för att det är kul eller för att jobba med det och hur länge kan man jobba till med detta, är min fråga. Det kostar ju en del att studera, för sådana här kurser är ju inte gratis precis. Jag får fundera lite till.
Min lilla skyddsängel vid foten av kärleksliljan har fått sällskap av små penseér som frösått sig. Jag hade sockerkaksformen full med minipenseér där ett tag. Jag hoppas att jag ska få ett tecken eller en klarhet snart. Kanske min lilla skyddsängel hjälper mig.

Tror bestämt jag ska tippa en lottorad!

måndag 20 augusti 2012

Den tog sig!



Titta så fin den är, min bouganvilla. Jag fick den i bröllopsdagspresent av maken i maj. Sedan blommade den jättefint och så ramlade alla vissna blommor av. Kul, tänkte jag som sett den framför mig på visningen vid poolen i full blomm. Medelhavskänslan ni vet. Jag pytsade i lite hönsgödning och så vattnade naturen varje dag. Precis nu så är den bara sååå underbart vacker.

Jag satt och tittade på den i kväll i motljus och kunde inte låta bli att hämta kameran och föreviga den.
Hoppas bara den överlever vintern i vardagsrummet.

Minns ni att jag toppade petuniorna i början av säsongen och petade ner topparna lite här och var? Jodå, de tog sig minsann och visst, kanske inte så jätte stora men de blommar i alla fall.
Nästan exakt lika färger som ovan.






lördag 18 augusti 2012

Om att samla frön.


 När är det bäst att ta frön som man vill spara till nästa år? Jag vet inte så mycket om detta men fattar ju att man ska ta dem när de är mogna. Här är en frökapsel från kejsarvindan,
 den ser ju riktigt mogen ut.
 Jag ska prova att låta petunian gå i frökapsel och ta egna frön jag menar hur svårt ska det behöva vara?
Den makalöst vackra Ricinplantans frökapsel.
Jag måste försöka föröka.
Jag handlade fröer för ca.800:- är det klokt det? Nej nu ska jag prova att ta fröer från mina plantor och se hur det går. Jag vill gärna, hemskt gärna ha alla tips och synpunkter på hur detta ska gå till. Var och hur man ska förvara fröerna och när det är bäst att skörda. En liten fråga till, alla svatra små partiklar i pelargonfönstret, är det frön det eller?
Ha! Ha! En trädgårdsamatör med tusen frågor.
 Fast hur ska man annars lära sig?