torsdag 30 maj 2013

Vitt ibland det gröna.

Solen strålar verkligen, det är så ljust är nu om morgonen. Nästan så man behöver solglasögon inomhus. Jag gick ut tidigt för att njuta lite av frisk luft och allt det vackra. Febern verkar ha gett med sig nu. Skönt! 
Hostor, getrams, ramslök och ormbunkar vid ytterdörren. Passar bra ihop tycker jag.
 
En liten jätte gullig vit blomma tittar upp vid spaljén.  Jag fick några lökar och dom skulle sprida sig sa hon, kassörskan. Jag petade väl ner dom där, hade nästan glömt bort det. Som vanligt så vet jag ju inte vad det är. Måste man veta allt? Du kommer att älska dem, sa hon också, och javisst , dom är verkligen fina. De liknar faktiskt ramslök men ser inte lika dana ut riktigt. Kanske det finns vilda och odlade och att detta ev. är en odlad. 30 cm hög med smala blad och jag smakade just på dem, lite löksmak faktiskt.
 
Här är ramslöken som vi hämtat i skogen.
 
Det här vet jag i alla fall vad det är, Vit syren (Syringa vulgaris 'Alba') som blommar för fullt.
 
Doftschersmin (Philadelphus coronarius ) i knopp.
 
 
En enda vit tulpan men en är bättre än ingen
 
Vitplister  (Lamium album) är också fint, hoppsan nu ser jag att det är lite sniglar där också.
 
Ja ,så är det ju alpklematisen som är bedårande nu. Jag ser mig aldrig mätt på den.

onsdag 29 maj 2013

Vad kan det vara?

Den här krypande växten fick jag av en vän förra året. Jag vet inte vad det är, bara att jag gillar färgen. En låg och revig art. Någon som vet vad det är?

tisdag 28 maj 2013

Det händer en del trots allt.



 
Jag orkar ingenting, jag har feber och är totalt slut. Men då händer det saker ändå i trädgården. Konstigt nog, eller kanske inte. Man ska ju inte tro att man är oersättlig.

Maken pyntar, han klipper av rabarberblommorna och sätter dem i en urna. Sååå fint!

En gammal silltunna kommer fram och fylls upp med kompostjord, till squashen säger han. Så himla bra tänkt! Så snyggt också.

Vattentunnorna fick sin vackra vassrock på..

 
Parasollet sätts på plats och hortensian, jaaa det var faktiskt jag som placerade den där. Den fick provsitta en stund i den blåa krukan. Härligt med medarbetare som vet hur det ska vara. När det blåa parasollet är på plats, ja då känns det verkligen som sommar tycker jag. Nu hoppas jag på tillfrisknande så att jag kan få ut alla mina plantor. Dom känner sig en aningens trångbodda i växthuset.



måndag 27 maj 2013

Trädgården och jag.

 

Syrenerna blommar, häggen blommar och vildvinet klättrar upp på taket till garaget. Äppelträdet som klipptes enligt konstens regler.. Det blommar däremot inte. Nähä, men slipp då!
Alpklematisen är väldigt full av blomknoppar och den är nog en av mina favoriter faktiskt. Gillar den jättemycket. De vita fina blommorna mot den röda väggen och flikiga blad,  ja sagolikt vackert. Den ena av Jackmanii klematisen som funnits i över 30 år, har sorken lyckats att ta död på. (Snyft!)

Trollsländan som sitter på kanten av krukan nedanför klematisen, väntar på annuellerna. En liten pysslingkrage från förra året har fröat av sig och får stå där och växa till sig. Jag ska ha petunior där, mina egna frösådda i olika färger.

Andra små sötnosar som också fröat av sig.

Nere vid infarten står mjölkkannorna och väntar dom med, på vad ? Ja, på vad?  Jag vet inte riktigt vad jag ska ha i dom . Kanske lobelia, krasse och en hög tagetes. Det blommar för fullt där bakom, med mossflox i en härlig rosa nyans.
 
Ja det var lite trädgård..   Men jag då... Jo jag blommade upp lite jag med. Har mailat lite bilder till en frilansfotograf som ville prova att sälja in ett trädgårdsreportage. Wooow, en dröm jag haft ett tag faktiskt. Hon hade kollat in bloggen och tog en rövare liksom. Jag blir så himla glad och även om ingen tidning vill nappa så är jag ändå tillfrågad och det räcker för att jag ska känna mig stolt över min trädgård. Min eller rättare sagt vår trädgård som är ungefär som oss, lite vilda, ringrostiga och övervuxna här och där. Lite galna och färgglada. Dyster och humoristiska i en härlig harmoni. Försöker tänka mig ett liv utan trädgård ibland. Men det går inte för, Trädgården + jag = Sant! Vi trivs tillsammans så är det bara!




söndag 26 maj 2013

Piffat till det vid växthusingången.


En hortensia i kruka som jag fått i present får stå vid växthuset.

Den passar så bra tillsammans med den gamla handfatet och emaljkannan. Sedan så ser jag ju den hela tiden eftersom jag tillbringar rätt mycket tid där just nu. Nästa helg är det dags för den stora utplanteringen. Det kommer ta sin lilla tid. Undrar hur många plantor det är, jag har inte räknat. Många är det i alla fall.

Vattenkannan i zink läcker så den får vara prydnadskanna numera. Synd för jag gillar att vattna med den. Just nu så regnar det ett välbehövligt regn hos oss. Annars har helgen varit strålande vacker och solig. Hoppas er söndag varit en bra trädgårdssöndag.



torsdag 23 maj 2013

Upp& ner!

Vadå? En hink med jord. Nej, kolla noga det sitter faktiskt en tomatplanta i botten.

Vi testar att odla tomater upp och ner.
Idén kom härifrån. Mer om detta kan du läsa här. Ska bli roligt att se hur det funkar.



onsdag 22 maj 2013

Ett troget hjärta!

Ja, det kan man väl ändå påstå. Löjtnantshjärtat (Lamprocapnos spectabilis) som så troget blommar år ut och år in. Jag har älskat denna växt sedan barnsben när min mormor visade på den lilla flickan i båten. OK! Ni fattar kanske inte, men om man vänder på blomman och håller den ut så ser det ut som en flicka i en båt.
 
 
Just i dag så firar vi bröllopsdag och de små fina hjärtana får symbolisera vår kärlek. 

Som sagt, ett troget hjärta!
 

 




måndag 20 maj 2013

Sköna Maj!


Maj månads collage. Nu har det hänt en hel del där ute sedan sist. Gräset grönskar, knoppar brister och perennerna vecklar ut sina blad. Äppelträden är i knopp och det är frö-sått i grönsakslanden.
 
 
 Jag fick en kaukasisk förgätmigej förra året, en vit tydligen. Den blommar så fint nu. Hoppas den sprider sig ordentligt.

 Sedan så ploppar det upp tulpaner som jag inte sett på länge. Dessa polkarandiga är så fina och coola tycker jag.
I skogsrabatten som brukade vara så skuggig, har det blivit mycket mer ljus nu. Undrar vad som kommer hända med ormbunkar, hostor, liljekonvalj, getrams och ramslök.
Man får bara vänta och se, så är det.




söndag 19 maj 2013

Gul är kul!

 Jag kör lite tema idag, tema gult. Jag märkte att den färgen dominerar nu . Fullt med maskrosor, kabbelekor, smörblommor och annat gult blommar som bäst där ute i den vilda naturen.
Även hos mig faktiskt, maskrosornas tid. Inte så jättekul kanske och att halva Bergsbambun är gul är inte eller kul.

Den repar sig kanske.
 
 
 
 Gulltörel  (Euphorbia polychroma)
 
Den här har jag fått av en tant som tyvärr gått bort och jag vet inte vad det är. Någon som vet?
 
Vårkrage  (Doronicum orientale)

Annars är det kul med det gula tycker jag. Gullvivor, vårkragar, gulltörel och gula tulpaner. Små solar som lyser upp här och var. Gillar ni gult och har ni någon favorit?