torsdag 29 augusti 2013

Det håller inte.

Nej det gör det inte, tyvärr. Jag måste göra en paus i trädgårdsbloggen. Jag har på tok för mycket att göra nu hinner inte ens med min trädgård. Jag kommer att titta in hos er ändå fast lite sporadiskt bara om jag får lite tid över. Jag måste fundera lite över trädgården, hur jag ska göra med den för att hinna med. Klart att jag ska leta inspiration då men inte blogga själv på ett tag. Mina trädgårdsresurser behöver fyllas på både i tanken och praktiken.
 
 
Hur mitt uterum blev när det blev klart kan man snart läsa om på min andra blogg "Hem ljuva hem" , om man vill såklart. Sedan måste jag satsa lite extra på min hälsa vilket tar tid och kraft det med. För att peppa mig själv till det så lägger jag ner lite tid på hälsobloggen ett tag. Tant börjar tackla av känns det som,  och höstmörkret är inte min grej alls, jag avskyr när sensommar blir grå-höst, när solen inte orkar upp över trädtopparna om kvällen på altanen, när man tvingas att stänga dörrarna och håglöst sitta och glo i soffan. Hjääälp!
 
 
Nej något måste ske och jag är den enda som kan få det att hända. Vi ses när jag laddat upp mina trädgårdsbatterier ordentligt. Det kan ta lång tid eller kort tid man vet ju inte sånt.



tisdag 27 augusti 2013

I en glas skål med vatten.

Det finns massor av små fina blommor i trädgården, massor som man inte hinner se. Jag knipsade av några, stoppade dem i en skål med vatten så att de kan flyta runt där och glädja oss. Bra bordsdekoration och ljuvligt ögongodis.
 
 



måndag 26 augusti 2013

Torka råder...

Ingen rolig syn att skåda när man kommer hem efter jobbet. Suck,   i med lite mat och sen ut och vattna. Vattna, vattna och åter vattna. Tunnorna är tomma och det känns lite fel att ta vatten ur brunnen som vi delar med grannen. Nåja lite måste man få ta till sina älsklingar.

Sanden, som typ hela vår tomt består mest av, syns som i en öken. Vi bor på en rullstensås tror jag och den sandiga jorden är inte rolig att ha och göra med när det är torrperiod. Den uttorkade och blottade marken har givit upp växtligeten. Jag går med kannan maken med slangen och jag vet att det bara blir några ynka mm. Det märks knappt, det behövs verkligen ett regn, ett fint och stilla regn så det mättas i jorden.

Solroshäcken ser sorgligt törstig ut och hänger så dystert på gärdesgården.

Min praktrölleka har bara två blommor och själva prakten den uteblir nog i år. Till och med druvorna har skrumpnat i växthuset , dom börjar se ut som russin fast vi vattnar och vattnar där inne. Rötterna är ju delvis utanför och letar febrilt efter fukt som inte finns. Nu ska jag inte gnälla mer utan ägna en tanke till Afrika där vatten är en bristvara, där folk skulle jubla om dom hade det som jag har det. Jag försöker att förstå men det är svårt, svårt för att jag har det bra och aldrig har upplevt riktig torka, fattigdom och nöd. Men en viss,  om än så liten känsla av vad det innebär får jag faktiskt.
 
IFRC




lördag 24 augusti 2013

Bra att komma ihåg...

att solrosor är väldigt flotta och lättodlade. Dom sköter sig själv nästan och ger massor av glädje. En bra växt att ha tycker jag. Jag kommer alltid att ha solrosor hos mig. Ni skulle se hygget,  100 tals solrosor växer det där. Väldigt svårt att fota och ge en bra bild över det tyvärr, men sååå fint det är.
 
Den här lilla rackaren en liten violpensé tror jag det är, den växer så det knakar både här och där, sköter sig själv och gör som den vill. En fin tuva på plattgången som jag inte kan rensa bort.
 
 
Den här krusiga fina pensén från i våras har blommat fantastiskt bra hela tiden på trappen till soldäck. Den ska jag verkligen ha igen. Lättskött behöver bara noppas lite och få en liten dos gödning i juli. Ska ta lite frön och testa att så egna. 
Man sår i såjord i januari-början på februari vid ca. 18 graders värme. Fröna är ljusgroende, så täck dem bara ytterst lite med fin sand eller inte alls, bara tryck ner dem så de får jordkontakt. Täck sådden med ett genomskinligt plastlock så att det blir en jämn fuktighet.
När plantorna går att handskas med, planteras de i egna krukor i blomjord och ställs svalt, 12-15 grader och mycket ljust. Extra lysrörbelysning är ett måste för att få fram knubbiga plantor så här tidigt på året.
 

 
 
En liten kruka tomat som jag fick av en kompis, den hade tomater när jag fick den och har fortfarande små som mognar lite lagom så man har hela tiden. Bra! En sådan kan man faktiskt rekommendera.  Min har tuffa tider nu i bygget. Fast den klarar nog det med.
 
 Till sist så var det busk-fuschian som jag köpte på ICA Den har också blommat hela tiden. Den har visserligen inte skött sig själv utan fått tillskott av näring (blåkorn) men är värd att ha om jag får tycka till.
Pelargoner är ju självklara och en eller två hortensia ska jag nog ha nästa år också. Ja det kan vara bra att komma ihåg sånt till vårens planering. Har ni några absoluta måste-ha-blommor eller något nytt som känns bra att ha?



tisdag 20 augusti 2013

Den bär bär...


 I hörnan så sker det små underverk. Ja kanske inte magiska utan mest bara naturens underverk och ödets ironi. Nu blommat alpklematisen igen och den vilda kaprifolen bär röda bär. Samtidigt! Tänk vad vackert det ordnar sig av sig självt eller med hjälp av en ivrig tonåring som tros ha grävt sönder en planta som ersatts av en annan som sedan överlevt.
Magi....


måndag 19 augusti 2013

Månadens favoritväxt - Jackmanii.

Jag tvekade inte en sekund, eller jo kanske en... men valet var givet klematis Jackmanii är min absoluta favorit i Augusti.
 
 Jag gillar dom stora blommorna, jag gillar färgen och jag gillar att den klättrar och klänger på väggen.
 Jag gillar nog dom flesta klematisarna men denna är kungen hos mig.
 
Jag hade två lika stora och fina, en på var sida om köksdörren,  men knas-sorken åt upp den ena.
Dumma sork! Fler favoriter ser man hos Anna Vattenkanna.



söndag 18 augusti 2013

Onion on line.

Dagen D för lökskörd. Tänk sådana fina och stora lökar det blev i år. Vi är väldigt nöjda med resultatet. Tysta och fokuserade satte vi oss i grönsakslandet och drog upp dem, en efter en. Lade dem försiktigt i en stor korg och bar upp dom till bordet utanför växthuset.
 
Vi satt där och flätade våra lökar tre och tre sedan hängde vi upp dem på väggen för att torka. Lyckliga och lite smått barnsliga ser vi på varandra och ler, ler för att vi har en årsförbrukning på lök. Ler för att vi gillar att jobba tillsammans i vår trädgård. Ler för att det känns så himla bra. Inte alls så tokigt. Inte tokigt alls faktiskt.
 
Det är verkligen så roligt när det blir lyckade resultat, när skörden blir perfekt och man får lön för mödan.
 
Nu kan vi sitta och njuta av morgonsolen och våra fina lökar ett tag innan det är tid att lägga dem i en nät-säck i skafferiet. Underbart med skördetid. Eller hur?




lördag 17 augusti 2013

Med andra ögon.

Om man tittar noga på saker och ting så kan man se saker man inte tänkt på innan. Att en sten som man passerar varje dag faktiskt är riktigt fin.
 
Att pinnstolarna som jag inte hunnit med är vackra tillsammans med kaprifolen i carporten
 
Att solrosorna är överallt och svänger på huvet i vinden. Dom är så vackra och ståtliga i sällskapet. Vissa hänger mot väggen till tonårslyan. Ser en viss likhet där när jag tänker efter, ser ni hur dom liksom skrapar med foten och hänger lite med huvet,  precis som en tonåring.
 
Att jag härom dagen tyckte att allt var fult och stökigt känns konstigt idag, jag tycker att det är jättefint helt plötsligt.
 
Fint med röran i rabatten som gör den så levande och originell. Det är min rabatt som jag skapat på mitt lilla vis. Stolt? Ja lite faktiskt.
 
Fint och vackert att de avlöser varandra mina växter. När den ena börjar sin vila så är det hög tid för en annan att börja sin blomning.
 Små kryddtagetes med blodamarant och pysslingkrage. Inte alls fult eller slarvigt på något vis.
 
 
Egentligen så var det nog bara gräset som behövde klippas och att jag skulle piggna till. Nu kan jag njuta igen. Jag ser med andra ögon i dag.


torsdag 15 augusti 2013

Tsygan, en riktig goding.

Nu börjar jag att skörda tomater på allvar. Dom mognar alltid sent hos mig. Minns ni att jag testade några olika sorters tomater som jag fått av en vän? Annars kan man läsa mer om det här .
 
Jag måste verkligen rekommendera den här sorten, Tsygan (Solanumlycopersicum). Den är så god, så god. Tros komma från Ryssland. En riktig höjdartomat om man frågar mig. Ja på olika sätt för den blir 1,5 meter hög, plantan då så klart. Jag gav några plantor till släkt och vänner som odlat sina i stor kruka mot en husvägg. Dom är lika stora och fina som de jag har i växthuset. Dom är också lika förtjusta i den som jag är.
 
Den är riktigt snygg tycker jag, vilket kanske inte spelar så stor roll men ändå. Kul att göra en fin tomatsallad för man äter ju med ögat också.
 
Massor av omogna kvar där ute. Jag ska berätta senare om hur de andra sorterna smakar och är. Är väldigt nyfiken på Angora tomaten (Lycopersicon esculentum ).
 
 Bladen är grågröna lite silvriga och väldigt dekorativa. Hårigare än andra och tydligen ska själva tomaten bli lite luden den med. Spännande!
Ha det gott mina vänner och tack för att ni tröstade mig i förra inlägget. Jag har verkligen slarvigt hos mig i år, bilderna ljuger lite. Jag ska ta tag i den biten för så vill jag inte ha det.



onsdag 14 augusti 2013

Ingen ordning alls...



Det råder kaos i trädgården, totalt fult och o-ordning. Inte alls likt mig/oss. Ogräs över allt, oklippt och vilt så man nästan skäms. Jag sa nästan. Det är vi som bor här och i år är det inte något som ska visas upp för allmänheten. Det är nog därför jag låter allt vara lite halvdant. Inte för att jag behöver en sådan press, för innerst inne så tycker jag ju om trädgården. Jag vill ha fint och ordning.
 
 Hur blev det såhär nu då? Ja kanske för att jag inte ville ha perfekt, kanske för att sommaren var så skön och torr,  kanske för att jag har varit för lat. Nu finns det säkert all tid i världen att rätta till det,  få lite höstordning. Vi får se...Något blir det i alla fall när jag får lust och ork.
 
Solros, tomat, tobak, sommardahlia och tagetes. Jisses vilken röra.
 
 Här var det lite ordning ändå men å andra sidan så sitter ju pellisarna på parad i bur, dom kommer ju ingen vart. Kan inte blanda sig med vad som helst. Även om stormhattarna gärna vill hälsa på och vara lite sociala.
 
Vid dammen som förövrigt läcker så är det likadant rörigt och stökigt men ganska så charmigt ändå. Jag har insett att det är hög tid att dra ner lite på rabatter. Det får lov att bli mer lättskött så man mäktar med. Man blir inte yngre med åren. Vi har bestämt att göra några ändringar till våren. Sten och grusbelägga en del ytor, ha några enstaka gröna växter med belysning i. Ha fler perenner än annueller. Fast jag vet hur det blir när frökatalogerna kommer. Då vill man shoppa loss av allt. En plan kan man i alla fall ha.