tisdag 22 oktober 2013

Djävulens klor!


Vad är det för underliga Eileens som ligger i hallen? Joo det är frökapslarna  från Bockhornets blomma  ( Proboscidea louisianica.) som jag fick av makens kompis. Den som luktade lite småäckligt , den som tog plats där ute i växthuset. Den som jag verkligen lade ner lite extra krut på för att få se ... just detta.
 
Dom är verkligen dekorativa som det sas.
 
Djävulens klor kallas den också denna märkliga växt.




söndag 13 oktober 2013

Oktoberfavorit!

Det är en otroligt vacker höst i år, trädgården är färgstark och inramad av naturens guldram. Björkarna bakom huset lyser verkligen i guldigt gult. Nu skulle jag välja favoriten i oktober och då väljer jag denna. Aster novae-angliae 'Rubinschatz'. En brittsommar-aster om jag fattat rätt.
 
Väldigt höga är dom och enkla att dela, vi har en hel häck nere vid Lill huset. Bra snittblomma är den också.
 
Fler oktoberfavoriter hittar man hos Anna Vattenkanna.
Ha en skön och solig söndag!



söndag 6 oktober 2013

Lite höstnytt i krukorna.

En skön söndag som bjöd på härligt vackert väder och lite tvång. Först ville jag inget alls men sedan efter en långpromenad så kändes det roligt att piffa lite i krukorna. Tvungen är man ju inte men det känns bättre när man har det lite fint runt omkring sig.

Vissa av mina petunior mår fortfarande ganska så bra trots frostnätter men är inte så vackra om man säger så. Nu skulle det bli lite annat vid entrén. Cyklamen gillas mycket av mig. En pensé som frösått sig blommade för fulla muggar i rabatten, den grävdes upp och fick hoppa ner bredvid. 

Dom svarta krukorna fick en brandgul och rosa nyans med vit och rosa ljung samt en  silvergirlang.

Jag petade ner lite kärleksört också kan ju inte bli fel eller hur?

Har man tur så rotar dom sig och då kan man ju plantera ut dom senare.
 

Jag snodde en stubbe till lyktan så den skulle komma upp lite. Näääe, fy så naket det blev, något fattas.

 
Sådär ja, en knotig gren från naturen, en murgröna som slagit rot fick slingra runt och vips så kändes det mycket bättre med en gång.


Titta här vad vi hittade. Små gröna gubbar som pojkarna lekt med för längesedan. Nu snackar dom allvar vid stubben, fredsprat får vi hoppas.

Sist så planterade jag ut den här växten som maken fick i födelsedagpresent. Jag trodde det var en inne blomma, men ack vad jag bedrog mig. Ut med den så kanske den tar sig igen. Ska bli rysligt spännande och se hur den blir.

onsdag 2 oktober 2013

Frostnatt och retroduk.

Ja då kom den, den första riktiga frostnatten. Mina petunior blommar ännu, kanske inte dom vackraste exemplaren i världen men ändå. Dom klarade faktiskt nattens köldknäpp. Det var närmare -6 grader på sina håll. Dahliorna hänger som ledsna.. ( ni vet vad) och krassen är alldeles slemmig och ful. Åhhh jag gillar inte alls detta. Fattar inte varför jag inte fått nog av sommar och värme med en sådan fin sommar som vi haft. Mycket vill ha mer brukar man säga. 
 
Dagarna är soliga och ganska så varma så en bukett av kryddkrassen får pryda altan bordet tillsammans med en gammal duk. En retro tror det är en femtiotalare från svärmors linneskåp. Ännu kan man njuta där ute av en eftermiddagsfika och sno in sig i en fleecefilt. Ännu är det möjligt att njuta av höstens klara luft och den klarblåa himmeln.
 
Jag tänder lyktorna och sitter inne och spanar ut i oktobernatten när kylan blir för tilltagen. Njuter av allt det fina och färgerna. Höstfärgerna. Njuter av att sitta vid brasan i en röd liten stuga. Man ska inte klaga, har det rätt så bra. ändå