måndag 16 december 2013

Papegojblommor och papegojor.



Dom blommade för fullt på Madeira, dessa papegojblommor  (Strelitzia reginae)   Väldigt speciella tycker jag.  Kanske inte dom vackraste blommor jag sett men häftiga är dom allt.

 
 Till och med julbelysningen fick ta formen av en papegojblomma.


 Nu ska jag inte prova att odla någon sådan,  har hört att det ska ta lång tid innan dom blommar från frösådd, men vet inte alls om det stämmer. Jag vill ju lära mig mycket, så jag tog reda på att den hör till  Klass: Enhjärtbladiga och Ordningen: Ingefärsordningen. Spännande! Ingefärsordningen låter ju väldigt juligt tycker jag i alla fall.


 Bananer (Musa) hör också till den ordningen liksom Ingefära  (Zingiber officinale) så klart.

                   
Källa:
 
Vi fotade även lite papegojor eller fåglar är nog bäst att tillägga. Tycker dom är så gulliga och kärleksfulla. jag tog inte fasta på vad för sorter det är utan ar försökt att hitta rätt på Google. Så kanske att det inte stämmer riktigt det som står under bilderna.

Nymfkakadua.


Parakit.



En grön papegoja.



En papegojblomma till.

 

 
Papegojblomman från ovan.
 

En färgglad papegoja.
 

söndag 15 december 2013

Månadens favorit.

Med kameran i högsta hugg och klädd i morgonrock gick jag ut i morse och fotade skuggrönan  (Pachysandra terminalis)  i norra rabatten, den som är granne med bastun. Inte mycket till växtlighet hos mig den här tiden på året. Det kan jag verkligen inte skryta med.
 
Jag kan inte låta bli att gilla den limegröna färgen som den har just nu tillsamman med eklövens roströda nyans, såå fint,  så fint i mina ögon. Jag är en aningens gråtmild, får klumpar i halsen av allt möjligt  och om det är febern som bränner eller ingångsåldern som jag kallar den, det vet jag inte. Allt fint och allt fult berör mig otroligt.
 
 Nåväl det har väl absolut inget med mitt val att göra kanske men man vet aldrig, Skuggröna  (Pachysandra terminalis)  får bli månadens favorit i december.
 
Titta så den fäller bak sina blad för att skydda sig mot snön, den som lyser med sin frånvaro. Flera favoriter finns att se  hos Anna Vattenkanna.



lördag 14 december 2013

Rapport från en ö i Atlanten.


Hej alla goa och fina trädgårdsvänner. Hoppas ni haft en fin luciadag och att ni inte blåst bort. Själv så har jag varit en vecka på Madeira och hämtat en massa inspiration. Fyllt på mina ljusbehov och sett såååå mycket vackert.  
Foto Leif Gustasson
 Jag ska inte bombadera er med hela resan utan bara välja ut lite av det bästa. Hmmmm,  det kan nog bli svårt när jag tänker efter eftersom allt var bra på  ön, tycker jag. Jag börjar med vårt besök i en botanisk trädgård. Den heter Jardim Botanico och ligger ovanför Funchals centrum. Ovanför är verkligen det rätta ordet, ni ser staden långt där nere.

 Jag tyckte nog att dessa formklippningar var bland det bästa eller det som jag förstod måste vara ganska så svårt att få till. Ett riktigt hantverk från några med riktigt gröna fingrar och tungan rätt i mun.
 
 
Jag kikade lite närmre och tyckte att några liknade "plättar i luften" men det var
Muehlenbeckia axillaris 

Här står maken och som vanligt så fotar han mest fåglar, fniss!
 
Jag återkommer med lite annat en annan dag som papegojblommor, blommande aloe Vera och så klart bananer. Ha det så mysigt!