söndag 27 april 2014

Färger och val.

Jag tänker faktiskt lite på vad jag vill ha för färger i sommarkrukor och rabatter. Fast i slutändan så brukar det bli en sprakande färgpalett med blandningar jag aldrig skulle planera för, men som blir fint ändå. Är ni med? Jag kanske är lite otydlig. Ni som hängt med här har ju sett att det blir lite blandat och oplanerat till sist.
Avfotade fröpåsar
 
 Runt poolen så har jag planterat några stormhattar och så finns där rosa små buskrosor. Där tänkte jag ha vit  och purpurfärgad tobak, sedan rosa zinnia med  låg spräcklig orange tagetes framkant.
 
Nu så här i starten så känns det som om lila-cerise och rosa blandat med vitt och lite lime skulle bli fint på soldäck.  Jag ska ha purpurvinda mot väggen. Vita hänglobelior som kantväxt i den urnan och om fröna gror så blir det dessa petunior också. Pelargoner dess mellan i egna krukor lite här och var. 

HÄNGPETUNIA F2 'Polka' i gruppen Ettåriga blomsterväxter / Ampelväxter hos Impecta Fröhandel (392)
Purple pirouette F1

Den här nejlikan som jag har som söndagsbild på fabriken idag, kunde jag inte motstå. På Hem ljuva hem finns fler bilder på den.
 
Den ser rosa ut fast den är mer lila och vad den heter eller vilken sort framgick inte när jag köpte den.
 

lördag 26 april 2014

Jag väntar...


 
Vår, sol och varma dagar men iskalla nätter. Så ser det ut hos oss. Jag är redo nu för explosionen, redo för ivrigt och tålmodigt vattnande, redo för att skola om och pyssla där ute. Men det är något som inte stämmer.
 
 
I växthuset råder missväxt. Lite kraft finns det under fiberduken där rädisor, sallad och salladslöken spirar. Men annars ser det rysligt knapert ut. Jag sår om tagetes, har fläkten på vattnar med fina strilen men näe, min lycko-fe kanske är trumpen och sur. Kanske hon har lagt en förbannelse över mina sådder. Hmm!  Nejdå, jag vet vad det är.. jag har inte lagt ner hela min själ i sådden, varit vimsig och lite slarvig. Glömt att sätta på värmen en natt och åkt bort utan att ha ordnat med blomvakt. Då kan det bli så här.
 
Nere i köksträdgården så tittar i alla fall sparrisknopparna upp, rabarberna ser pigga ut och i makens plexiglaslåda växer det  rädisor och salladslök. Vi tävlar lite om vilkens odling som ska ge finast resultat och skörd. Hans där nere eller mina i växthuset. Heja mig!
På blomfronten är det lite påskliljor som lyser tillsammans med gulsippor. Tulpanerna ser uppätna ut. Upplandsliljan svajar i vinden med backsippan och de stolta kejsarkronorna. Några små självsådda penséer tittar upp här och där.
 
 Bergenian och ramslöken ser fina ut, ormbunkarna är bruna och fula man kan undra om de verkligen lever. 
 Ja fast jag har hälsat välkommen ordentligt så får vi nog snällt sätta oss ner och vänta lite till innan det smäller på riktigt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

fredag 11 april 2014

Blommig Fredag -Tålamod


Tålamod, ja det måste man ju ha ibland och särskilt i trädgården. Nu är ju inte jag en tålamods människa utan vill att det ska vara klart helst innan jag börjat. Fniss
 
Nja inte alltid men jag har liksom en bild i huvet och när jag sedan sätter igång så känns det så jobbigt att vänta i si så där en 8-10 år innan resultatet blir så som man tänkt. Som den här Buxboms-häcken  (Buxus sempervirens som jag satt för två år sedan eller är det tre kanske? Den växer sååå sakta så sakta men.....
 
I höstas...
 
I dag...
 
Den som väntar på något gott får lov att ha lite tålamod.
 
 Bilden tog jag på Madeira förra året. Mera tålamod hittar ni här.

lördag 5 april 2014

Bland vivor och tuppar


Jag gräver ut mina primulor i rabatten när dom ser tråkiga ut här inne. Nu börjar förra årets att blomma. Bladen ser så goda ut tycker jag fast man ska ju inte äta dom,  inte vi i alla fall.
 
Men vänta nu... vi kanske kan smaka lite? Grannens tuppar och höns hade hittat hit i går. Ni vet gräset är ju grönare på andra sidan staketet.
 
 
Greta och Spättan fixar i min zinkbalja. Grannarna blev lite förskräckta och trodde att jag skulle bli arg. Det blev jag inte. Jag blir faktiskt glad av höns och skulle vilja ha egna. Nu måste man tänka på allt jobb också inte bara på det roliga. Man måste ha folk som passar dom när man är borta tex. Mocka och utfodra, vattna och städa hönshus. Nej jag ska nog fundera lite till innan jag ber maken bygga ett hönshus. Vilket jag föresten redan gjort i min iver.

 
En blå primula med stora blommor. Lyser upp i fint rabatten, det gör min trä-tupp också. Han behöver ingen tillsyn nästan, inte gal han heller.
  Det får nog bli så att jag köper hönsskit och ägg och njuter av grannens höns ett tag till. Det är ju bara att öppna upp lite i staketet vet ja när hönslängtan kommer smygandes.

 
 

onsdag 2 april 2014

Kyligt i växthuset & Mangomelon.

 
En kall natt har vi haft, alldeles för kall om man frågar mig. Jag hade ingen fläkt på i växthuset så med darrande ben kikade jag in där nyss. Nu rök väl alla sådder? Men nej, tack och lov.. det såg bra ut fast det var is i vattenkannorna. 
 
 
Nu måste jag komma ihåg att sätta på frostvarnaren på kvällarna. Tur att jag inte ställt ut mina små mangomelonplantor. Dom hade definitivt dött. Kul att testa lite nytt. Jag hade vattenmelon förra året och det gick ju bra. Här kan ni se hur den blev om ni vill.
 
Tänk att så små plantor kan bli så stora och ge sådana här frukter.
 
MANGOMELON 'Queen Anne's Pocket Melon' i gruppen Grönsaksväxter / Fruktgrönsaker / Melon hos Impecta Fröhandel (9368)
Bilden från impecta. 
 
 
Fast nu vill jag ha värme så att jag kan köra i gång ordentligt där ute. Har ni några spännande plantor på G?




tisdag 1 april 2014

Vit trädgård.

Jag fick ett tips igår, ett tips om ligustersyren (Syringa reticulata) som jag nappade på kan man säga. Härdig i zon 5. Jag gillar vita blommor och jag gillar syrener. En bra fjärlilsbuske också läste jag.
 
 
Eller vad sägs om vitt blåregn. Oj vad fint! Skulle ha planterat ett för längesedan, men tyvärr härdig bara till zon 2.
 
 Foto: Sylvia Svensson
 Jag läser lite om vita trädgårdar och hittar att Sissinghursts vita trädgård (klicka för en rundtur där) må vara den mest kända vita trädgården i dag, men den hade föregångare på olika håll i världen som kan ha inspirerat till den, till exempel i Persien, där Harold Nicolson för övrigt var född och jobbade i många år. Man ska helst avnjuta de vita trädgårdarna i månljus. Ohh så romantiskt.
 
Foto: Sylvia Svensson
 Man kan ju ordna en mini vit-trädgård också i krukor. Alla äger ju inte ett slott eller en stor trädgård. En månskens trädgård på balkongen kanske. 
 
Den stora, höga blomstertobaken, Nicotiana x sanderae, 'Fragant Cloude'_ ger höjd och fin volym .
Sedan en vit sort av den upprättväxande rabattlobelian, Lobelia x speciosa.
Vita petunior och hängverbenor fyller kanterna runtom.
Med bara fyra olika växter kan man  skapa en mycket dekorativ kruka som håller länge bara man vattnar, gödslar och putsar!